BUĞDAY


wheat

 

    Dünya genelinde gıda üretiminin temel hammaddelerinden biri olan buğday;

  • Un, ekmek, makarna, bisküvi gibi birçok yiyecek üretiminde kullanılmasının yanı sıra hayvan yemi olarak da üretimi ve kullanımı mevcuttur.
  • Türkiye, dünyanın önemli buğday üreticisi ülkelerinden birisi olmakla beraber buğday ithalatı da yapmaktadır. Buğday ithalatı yapılmasının başlıca sebebi ihracatı yapılmak üzere un ve makarna olarak işlenmesindendir.
  • Buğday; un ve yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Hasadından sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar.
  • Buğday; ruminant hayvanların beslenmesinde kesif yem rasyonlarında öğütülerek, kanatlı rasyonlarında genellikle kırılarak veya öğütülerek tüketimi sağlanır.

 

 


MISIR


wheat

 

    Tahıl familyasından bir bitki olan mısır;

  • Dünyada buğday ve çeltikten sonra en çok tarımı yapılan bitkidir.
  • Dünyada üretilen mısırın çok büyük bir kısmı insan beslenmesinde ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Geri kalan kısım ise, sanayide değerlendirilmektedir.
  • Dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde tarımı yapılmaktadır.
  • Mısır sindirilme derecesi yüksek bir bitkidir. Bu nedenle yem rasyonlarında en güvenilir enerji kaynaklarından biri olarak kullanılır.
  • Hayvanların beslenmesinde; öğütülmüş, ezilmiş, flake ya da belirli bir partikül boyutunda kırılarak tüketimi sağlanır.

 


NOHUT


wheat

 

Baklagiller (Fabaceae) ailesinde olan nohut (Cicer arietinum), bol nişastalı, vitamin ve minerallerce zengin bir bitkidir. Kuru ve taze halde yenilebilen nohut, besleyici bir baklagildir. Ayrıca, leblebi de yapılabilir. Nohutun sap ve yaprakları da birtakım işlemlerden geçirerek, ardından bazı hayvanların beslenmesinde yararlanılır.


PİRİNÇ


wheat

 

Pirinç, nişasta açısından zengin, içerdiği kalori miktarıyla enerji veren bir besindir. Pirinç, fazlasıyla tok tutan ve kolay işlenebilen bir üründür. Buğdaygiller familyasındandır ve bataklık yerlerde yetişir.


ŞEKER


wheat
Şeker, çoğunlukla gıda ve içecek üretiminde tatlandırıcı madde olarak kullanılmaktadır. Şeker kamışının yanı sıra şeker pancarından da elde edilmektedir. Şeker kamışından elde edilen şekerin, ham şeker veya glukoz şurubu olarak endüstriyel üretimlerde yoğun tüketimi bulunmaktadır.
Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Meksika başta olmak üzere dünya çapında şeker kamışı üretimi yaygındır. Türkiye’de şeker kamışı tarımı yapılmamakta olup, bunun yerine iklim şartlarının uygunluğundan dolayı şeker pancarı tarımı yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

 


SOYA FASULYESİ


wheat
Soya fasulyesi, içerdiği yüksek protein ve besin değerleri sebebiyle dünyada en fazla tercih edilen yağlı tohumlardan biridir. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Arjantin ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde soya üretimi gerçekleştirilmektedir.
Soya, pek çok kullanım alanına sahiptir. Ekildiği alan başına protein bakımından en verimli bitkilerden biri olduğu ve besin değeri bakımından zengin olduğu için Doğu Asya mutfağında ve hayvan yem sanayisinde büyük bir rol oynar. Soya fasulyesinden elde edilen sıvı yağ yem sanayi de dahil olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılır.

 

 

 

 

 

 


AYÇİÇEĞİ


wheat
Ayçiçeği, dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir ve özellikle yüksek miktarda yağ içeriği nedeniyle yağ üretimi için kullanılır. Ayçiçeği tohumları; tüketim amaçlı yağ üretimi, beslenme ve gıda sanayi için kullanılabilir.
Karadeniz bölgesi ülkeleri ve Güney Amerika kıtasında yoğun olarak üretilir.
Ülkemizde en çok tercih edilen ve tüketilen rafine sofralık yağ, ayçiçek yağı olduğundan talep de oldukça büyüktür.