BUĞDAY


wheat

 

    Dünya genelinde gıda üretiminin temel hammaddelerinden biri olan buğday;

  • Un, ekmek, makarna, bisküvi gibi birçok yiyecek üretiminde kullanılmasının yanı sıra hayvan yemi olarak da üretimi ve kullanımı mevcuttur.
  • Türkiye, dünyanın önemli buğday üreticisi ülkelerinden birisi olmakla beraber buğday ithalatı da yapmaktadır. Buğday ithalatı yapılmasının başlıca sebebi ihracatı yapılmak üzere un ve makarna olarak işlenmesindendir.
  • Buğday; un ve yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Hasadından sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar.
  • Buğday; ruminant hayvanların beslenmesinde kesif yem rasyonlarında öğütülerek, kanatlı rasyonlarında genellikle kırılarak veya öğütülerek tüketimi sağlanır.

 

 


ARPA


wheat
      Tahıl familyasından bir bitki olan arpa genellikle un, ekmek, malt gibi ürünlerin üretiminde ve hayvansal üretim faaliyetinde yem rasyonlarına doğrudan katılarak tüketilebilme özelliğine sahiptir.

 

 

 

 

 

 


MISIR


wheat

 

    Tahıl familyasından bir bitki olan mısır;

  • Dünyada buğday ve çeltikten sonra en çok tarımı yapılan bitkidir.
  • Dünyada üretilen mısırın çok büyük bir kısmı insan beslenmesinde ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Geri kalan kısım ise, sanayide değerlendirilmektedir.
  • Dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde tarımı yapılmaktadır.
  • Mısır sindirilme derecesi yüksek bir bitkidir. Bu nedenle yem rasyonlarında en güvenilir enerji kaynaklarından biri olarak kullanılır.
  • Hayvanların beslenmesinde; öğütülmüş, ezilmiş, flake ya da belirli bir partikül boyutunda kırılarak tüketimi sağlanır.

 


NOHUT


wheat

 

      Baklagiller (Fabaceae) ailesinde olan nohut (Cicer arietinum), bol nişastalı, vitamin ve minerallerce zengin bir bitkidir. Kuru ve taze halde yenilebilen nohut, besleyici bir baklagildir. Ayrıca, leblebi de yapılabilir. Nohutun sap ve yaprakları da birtakım işlemlerden geçirerek, ardından bazı hayvanların beslenmesinde yararlanılır.


PİRİNÇ


wheat

 

      Pirinç, nişasta açısından zengin, içerdiği kalori miktarıyla enerji veren bir besindir. Pirinç, fazlasıyla tok tutan ve kolay işlenebilen bir üründür. Buğdaygiller familyasındandır ve bataklık yerlerde yetişir.