SOYA FASULYESİ


wheat
Soya fasulyesi, içerdiği yüksek protein ve besin değerleri sebebiyle dünyada en fazla tercih edilen yağlı tohumlardan biridir. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Arjantin ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde soya üretimi gerçekleştirilmektedir.
Soya, pek çok kullanım alanına sahiptir. Ekildiği alan başına protein bakımından en verimli bitkilerden biri olduğu ve besin değeri bakımından zengin olduğu için Doğu Asya mutfağında ve hayvan yem sanayisinde büyük bir rol oynar. Soya fasulyesinden elde edilen sıvı yağ yem sanayi de dahil olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılır.


AYÇİÇEĞİ


wheat
Ayçiçeği, dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir ve özellikle yüksek miktarda yağ içeriği nedeniyle yağ üretimi için kullanılır. Ayçiçeği tohumları; tüketim amaçlı yağ üretimi, beslenme ve gıda sanayi için kullanılabilir.

Karadeniz bölgesi ülkeleri ve Güney Amerika kıtasında yoğun olarak üretilir.
Ülkemizde en çok tercih edilen ve tüketilen rafine sofralık yağ, ayçiçek yağı olduğundan talep de oldukça büyüktür.


ARPA


wheat
Tahıl familyasından bir bitki olan arpa genellikle un, ekmek, malt gibi ürünlerin üretiminde ve hayvansal üretim faaliyetinde yem rasyonlarına doğrudan katılarak tüketilebilme özelliğine sahiptir.


MISIR


wheat

 

    Tahıl familyasından bir bitki olan mısır;

  • Dünyada buğday ve çeltikten sonra en çok tarımı yapılan bitkidir.
  • Dünyada üretilen mısırın çok büyük bir kısmı insan beslenmesinde ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Geri kalan kısım ise, sanayide değerlendirilmektedir.
  • Dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde tarımı yapılmaktadır.
  • Mısır sindirilme derecesi yüksek bir bitkidir. Bu nedenle yem rasyonlarında en güvenilir enerji kaynaklarından biri olarak kullanılır.
  • Hayvanların beslenmesinde; öğütülmüş, ezilmiş, flake ya da belirli bir partikül boyutunda kırılarak tüketimi sağlanır.

DDGS


wheat

Açılımı, “Dried Distillers Grains with Solubles” şeklindedir. Mısırın kuru işleme yan ürünüdür.
DDGS ham protein, yağ, lif, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu için şu anda su ürünleri, hayvancılık ve kanatlı yemi olarak kullanılmaktadır.

İştah açıcı ve lezzetli bir hammadde’dir.


AYÇİÇEĞİ TOHUMU KÜSPESİ


wheat

Ayçiçeği tohumlarından yağın çıkarılması sonrası geriye kalan ürünün öğütülmesiyle elde edilmektedir. Diğer küspeler gibi yağ sanayi yan ürünüdür. Ayçiçeği tohumu küspesi, yem sanayinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Ayçiçeği küspesi hayvanlar için değerli yem olup lezzetli olması nedeniyle tüm hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir.


KANOLA KÜSPESİ


wheat

Kanola; Kolza ve Rapiska olarak da bilinmektedir. Kanola küspesi, solvent ekstraksiyon yöntemiyle bütün kanola tohumlarından yağın çıkarılmasından sonra geriye kalan ürünün öğütülmesiyle elde edilmektedir. Kanola küspesi, tüm çiftlik hayvanları rasyonlarında harika bir protein, kükürt içeren amino asit, mineral ve vitamin kaynağı olması nedeni ile tamamlayıcı bir hammadde olarak kullanılmaktadır. Özellikle süt sığırı rasyonlarında, kaliteli protein kaynağı olarak önem kazanmıştır. İlave olarak, besi sığırlarının beslenmesinde büyütme ve bitirme rasyonlarında protein katkısı olarak kullanılmaktadır.


SOYA KÜSPESİ

wheat

Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Yem hammaddesi olarak önemli bir protein kaynağı ve yüksek sindirim derecesine sahiptir.


BUĞDAY KEPEĞİ

wheat

Buğday kepeği; buğdaydan un üretimi esnasında yan ürünü olup, buğday danesinin koruyucu dış kısmını içermektedir.

Buğday kepeği, protein ve vitaminler bakımından zengindir. Buğday kepeğinin proteini, enerjisi ve yüksek derecede sindirilebilir hücre çeperi fraksiyonları (NDF) ruminantlar tarafından son derece iyi değerlendirilmekte, bu nedenle de rasyonlarda diğer tahılların ya da protein kaynaklarının bir kısmı yerine kullanılmaktadır.

Buğday kepeği, süt sığırı ve besi sığırı rasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmakta olup, pelet kalitesini de iyileştirmektedir. Ayrıca, buğday kepeği kanatlı rasyonlarında enerji protein ve mineral kaynağı olarak kullanılmaktadır.


MISIR KEPEĞİ

wheat

Mısır danesinden yaş öğütme yöntemiyle, nişasta, protein ve mısır özü ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan kısma mısır grizi (kepeği) ya da mısır gluten yemi denir.
Pulverizasyon derecesine bağlı olarak kaba ve ince kepek olarak elde edilmektedir. Mısır kepeğinin yem değeri, kabuk ve un partiküllerinin içeriğine bağlı olarak değişim göstermektedir. Bir yan ürün olarak mısır kepeği, değerli bir yem hammaddesi olup süt sığırı, besi sığırı, küçükbaş hayvan ve kanatlı hayvan beslemede kullanılmaktadır.